Registrul Deseurilor - Evidenta Gestiunii deseurilor si raportare ANPM

Evidenta gestiunii deseurilor – o obligatie necesara

Ce se intampla acum

Romania este codasa Europei in ceea ce priveste rata de reciclare a deseurilor generate, reciclam numai 13% din cantitatea totala a deseurilor generate, iar tina Uniunii Europene este de 50%.

Unul dintre motivele pentru care suntem in acest punct este acela ca afacerile din Romania nu gestioneaza corect deseurile generate, iar trendul afacerilor sustenabile si responsabile din punct de vedere al protectiei mediului nu mai este unul de ignorat. Clientii sunt tot mai atenti la acest aspect.

Legislatia gestiunii deseurilor

Romania are legislatie, dar nu o aplica, încă.

Stiai ca toate afacerile din Romania cu activitate la sediu au obligatia sa intocmeasca evidenta gestiunii deseurilor generate?

Acesta este ultimul punct dintr-o serie de obligatii pe care le au afacerile pentru ca autoritatile sa stie daca afacerile gestioneaza corect deseurile.

Alte obligatii mai sunt:

 • Identificarea corecta a tipurilor de deseuri pe care afacerile le genereaza – acestea se identifica conform codificării deșeurilor din HG 856/2002;
 • Colectarea selectiva a deseurilor generate – conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor;
 • Semnarea de contracte cu societati autorizate pentru preluarea deseurilor generate – conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor;

Fiecare dintre aceste obligatii se poate lasa cu amenzi mari daca nu este respectata.

Aici gasesti mai multe informatii despre obligatiile operatorilor economici privind managementul deseurilor – https://registrul-deseurilor.ro/explicatie-oug-92-2021/

Evidența Gestiunii Deșeurilor este necesară pentru ca Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) sa știe câte deșeuri au fost generate de agenții economici din România, către cine au fost predate, pentru ca apoi sa urmărească raportările acestora sa vadă daca au fost gestionate corect. Acest proces se numește urmărirea trasabilității deșeurilor.

Daca toți generatorii întocmesc evidență gestiunii deșeurilor, alți operatori nu mai pot ascunde deșeurile in natura.

Astfel România poate creste gradul de reciclare a deșeurilor pentru ca deșeurile vor fi predate către agenți economici autorizați si aceștia  trebuie sa valorifice sau sa elimine deșeurile după caz.

Pentru a întocmi Evidența Gestiunii Deșeurilor trebuie sa folosești modelele standard cerute de lege conform HG 856/2002 si OUG 92/2021 ce spune ca trebuie folosit formatul pus la dispoziție de APM, acesta fiind formularul Proddes din SIstemul Integrat de Mediu (SIM) aplicația Statistica deșeurilor.

Aceste formulare se completează la nivel lunar centralizat sau anual centralizat, ceea ce înseamnă ca de fiecare data cât predai deșeuri către un partener trebuie sa actualizezi formularele.

Digitalizeaza Evidenta Gestiunii Deseurilor

Aplicația Registrul Deșeurilor a simplificat tot acest proces de întocmire a rapoartelor, pentru ca tu sa economisești timp, sa ajuți România sa crească gradul de reciclare a deșeurilor si tu sa ai o afacere responsabil din punct de vedere al protecției mediului.

Procesul este unul simplu:

 • Alegi tipurile de deșeuri pe care le generezi
 • Completezi detaliile standard despre aceste deșeuri:
  • Modul de gestionare – Eliminare sau Valorificare
  • Unitatea de măsură
  • Modul de stocare
  • Starea fizica a deșeurilor – solida, lichida ete
  • Destinația
  • Partenerul care le transporta
  • Partenerul la care ajung deșeurile

După aceste setări, totul este foarte simplu:

– Alegi tipul de deșeu predat

 • Completezi cantitatea predata;
 • Salvezi.

Aplicația pregătește in mod automat rapoartele cerute de legislația in vigoare pe baza datelor introduse la fiecare predare a deșeurilor către parteneri.

Acesta este cel mai simplul mod de întocmire a evidenței gestiunii deșeurilor pentru a avea raportul pregătit in cazul unor controale de la Garda Națională de Mediu sau Poliția locală.

De asemenea, Evidența Gestiunii Deșeurilor trebuie sa fie raportata in sistemul SIM al ANPM o data pe an in perioada 1 ianuarie – 15 martie pentru anul anterior.

Acesta este unul din motivele pentru care trebuie ca toate deșeurile generate sa se regăsească in raportul privind evidență deșeurilor, pentru a avea raportul pregătit pentru a fi trimis către ANPM.

Formularele de raportare a deșeurilor se regăsesc si pe site-ul ANPM.

In cazul in care afacerea pe care o administrezi nu se încadrează in tipurile de afaceri ce au nevoie de autorizație de mediu, poți face chiar tu aceasta evidență a deșeurilor, fără a avea nevoie de cunoștințe suplimentare.

Gestionarea corectă a deșeurilor generate nu mai este opțională pentru nimeni.

Clienții sunt din ce in ce mai atenți la afacerile pe care le aleg, se uita la sustenabilitatea acestora, cât de responsabile sunt cu mediul înconjurător si bine fac.

Accesează aplicația Registrul Deșeurilor – https://registrul-deseurilor.ro pentru a afla mai multe detalii.

share pe:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp