Registrul Deseurilor - Evidenta Gestiunii deseurilor si raportare ANPM

De la Responsabilitate Socială la Durabilitate: Cum Implementarea Colectării Selective a Deseurilor Poate Transforma Afacerea Ta

În mediul de afaceri modern, responsabilitatea socială și preocuparea pentru mediu nu sunt doar opțiuni, ci devin tot mai mult o necesitate strategică. Implementarea colectării selective a deșeurilor în cadrul companiei tale, orice tip de activitate ar avea, nu este doar un gest de bunăvoință, sau conformarea la cerințele legale, ci și o decizie înțeleaptă care poate aduce beneficii semnificative pentru afacerea ta și pentru mediul înconjurător.

Eficiența în Gestiunea Deseurilor

Prin adoptarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor în cadrul afacerii tale, poți eficientiza gestionarea acestora. Sortarea corectă a materialelor reciclabile reduce cantitatea de deșeuri care ajung în depozitele de gunoi, diminuând astfel costurile asociate eliminării acestora și contribuind la o mai bună administrare a resurselor financiare si creșterea gradului de reciclare a deșeurilor la nivel de țară.

In momentul de fata, gradul de reciclare a deșeurilor in România este de aproximativ 13%, mult sub ținta setată de Uniunea Europeană de 50% pana pana in 2020 si de 60% pana in 2030.

Îmbunătățirea Imaginii Companiei

Consumatorii moderni sunt tot mai atenți la practicile de mediu ale companiilor. Prin implementarea colectării selective a deșeurilor, afacerea ta poate câștiga respect și încredere în rândul clienților și partenerilor de afaceri. O imagine de brand asociată cu responsabilitatea ecologică poate deveni un factor-cheie în alegerea produselor sau serviciilor tale.

Respectarea Normelor de Mediu

Cu legislația de mediu în continuă evoluție, respectarea normelor și reglementărilor devine vitală pentru evitarea amenzilor și a problemelor juridice. Implementarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor asigură conformitatea cu cerințele legale, oferind astfel o protecție adițională pentru afacerea ta.

OUG 92/2021 conține obligații exprese pentru persoanele juridice in ceea ce privește colectarea selectiva a deșeurilor. Vedeți toate cerințele aici.

Reducerea Costurilor de Producție

Reciclarea materialelor poate contribui la reducerea costurilor de producție. Prin utilizarea materialelor reciclabile, poți reduce dependența de resursele naturale și scădea costurile asociate extracției și prelucrării acestora. Această eficiență în utilizarea resurselor poate avea un impact semnificativ asupra marjei de profit a afacerii tale.

Promovarea Inovației și Sustenabilității

Implementarea colectării selective a deșeurilor nu este doar o măsură practică, ci și un semnal al angajamentului față de inovație și sustenabilitate. Astfel de inițiative pot atrage atenția partenerilor de afaceri, investitorilor și clienților care împărtășesc valorile unei economii durabile.

Atenție!

Colectarea selectiva nu trebuie doar sa existe in cadrul companiei tale, trebuie sa funcționeze, sa închei contracte cu parteneri care îți preiau deșeurile generate si le gestionează corect, astefel încât efortul tău si al angajaților tai sa nu fie in zadar si chiar sa aduci un beneficiu mediului.

Exista si alte obligații pe care le ai in ceea ce privește gestionarea deșeurilor, cum ar fi Evidența Gestiunii Deșeurilor, un raport in care se vede clar la nivel de luna si de an câte deșeuri a generat afacerea ta si cum au fost gestionate. Pentru aceasta obligație poți folosi aplicația Registrul Deșeurilor ce te ajuta sa întocmești simplu si rapid evidența gestiunii deseurilor. Mai multe informații găsești aici.

Concluzie

În concluzie, implementarea colectării selective a deșeurilor în cadrul afacerii tale nu este doar un pas către o planetă mai sănătoasă, ci și o strategie inteligentă pentru succesul pe termen lung al companiei tale. Este momentul să transformăm responsabilitatea socială într-un avantaj competitiv, să construim imagini de brand durabile și să contribuim activ la modelarea unei economii mai sustenabile și responsabile.

share pe:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp